ייפוי כח מתמשך

ייפוי כוח מתמשך נועד לאפשר לאדם לקבוע מראש כיצד ועל ידי מי יטופלו ענייניו, כאשר הוא לא יוכל לקבל עוד החלטות בעצמו.

אם כן, ייפוי כח מתמשך הוא הסדר משפטי המאפשר לאדם לקבוע מה יעלה בגורלו, כאשר עודו בחיים, אך ייבצר ממנו לנהל את ענייניו בעצמו; כלי זה הנו כלי חשוב מאין כמותו ובדומה (אך שונה) לתעודת ביטוח, מיועד לרגעים הקשים ביותר בחייו של אדם, כאלה שבהם המושכות נלקחות ממנו וקבלת ההחלטות מסורה לידיו של גורם אחר.

ייפוי כח מתמשך הוא מסמך משפטי חשוב ורגיש המאפשר לאדם למנות מיופה כח שיוכל לנהל ולקבל החלטות הנוגעות לענייניו ורכושו, במקרה בו לא יהיה כשיר או מסוגל לעשות זאת בעצמו. מטרתו היא להבטיח שענייניו האישיים, הרפואיים והכלכליים ימשיכו להיות מטופלים כראוי, על פי רצונותיו ולמענו, גם במצב של חוסר כשירות מלאה.

ייפוי כוח מתמשך נועד לכלל האוכלוסייה, החל מגיל 18 ומהווה למעשה תחליף לאפוטרופסות במגוון נסיבות, כגון: תאונה, מחלה קשה או מתמשכת, , ליקויים שונים או כל מצב אחר שיוביל לאי כשירות, זמנית או קבועה, מצדו של אדם.. כאמור, ייפוי כוח מתמשך מאפשר למנות מיופה/יי כוח שיוכל/ו שיכולו לקבל החלטות עבור הממנה, בכל הקשור לניהול נכסיו, זכויותיו וצרכיו, על פי הוראותיו של הממנה עצמו.

ייפוי הכח המתמשך יכול לכלול סמכויות כלליות או סמכויות ספציפיות יותר הקשורות לנושאים כמו טיפול רפואי, החלטות בענייני משפחה, ניהול עסקים וחברות, טיפול בנכסים, תרומות לצדקה ועוד.

מיופה הכח יכול להיות קרוב משפחה, בן זוג, , ילד, נכד, או כל אדם אחר שהממנה בוחר למנות. במקרה בו לא נערך ייפוי כוח מתמשך, סביר שבית המשפט הוא שימנה עבור אדם שאיבד את כשירותו אפוטרופוס, הליך הכרוך בביורוקרטיה רבה ועל פי רוב, נעדר יכולת ממשית להבטיח את קיום רצונותיו המלאים של החסוי ביחס לייפוי כוח מתמשך.

כל אדם כשיר מעל גיל 18 יכול לערוך ייפוי כוח מתמשך, כל עוד הדבר נעשה ע"י עורך דין, או בעל מקצוע אחר, שהוסמך לכך ע"פ דין. המפקיד צריך להיות כשיר בשעת עריכת ייפוי הכח וזאת על מנת שהמסמך ייחשב תקף.

מאחר שייפוי כוח מתמשך הינו מסמך בעל משמעות והשפעה רבה על ניהול חייו של הממנה, חשוב להיעזר בעורך דין מוסמך לשם גיבושו והפקדתו. עורך הדין יוכל להדריך ולסייע בבחירת מיופה הכוח המתאים ביותר, לנסח את ייפוי הכוח בצורה המדויקת ביותר ולוודא שרצונותיו של המפקיד ישמרו באופן מלא.

חשוב לציין כי ייפוי כוח מתמשך אינו מסמך סטנדרטי אחיד, אלא מסמך אישי שצריך להיות מותאם בדיוק לצרכים הספציפיים של הממנה. לכן, הסתייעות בשירותיו של עורך דין מוסמך ומיומן חשוב מאין כמותו.

לדוגמה, אדם רווק יזדקק להוראות ספציפיות שונות מאלו של אדם נשוי עם ילדים. בעל עסק עצמאי יצטרך להתייחס להיבטים נוספים מאלו של שכיר וכדומה. אדם עתיר נכסים, סביר שידרוש התייחסות ספציפית מפורטת לנכסיו וכיו"ב.

בנוסף, ישנן סיטואציות רגישות ומיוחדות שעשויות להצריך התייחסות ספציפית, כמו בני משפחה הדורשים התייחסות מיוחדת, הורים גרושים, חששות מניצול לרעה מצד בני משפחה מסוימים ועוד.

עורך הדין שלכם, יוכל לסייע בזיהוי הנקודות הרגישות, בגיבוש הוראות ברורות לגביהן ובהטמעתן בייפוי הכוח. הוא יוודא כי המסמך ישקף נאמנה את רצונותיו של הממנה וימזער את הסיכונים לפרשנויות שגויות או חוסר בהירות.

עו"ד עומר ליבנה, מוסמך לעריכת ייפוי כוח מתמשך, מקצועי ובעל ניסיון בעריכת ייפוי כוח מתמשך, מתחייב ליושרה, שקיפות, מקצועיות ללא פשרות ולהשגת התוצאות הטובות ביותר עבור לקוחותיו. מוזמנים ליצור קשר.

חשוב לציין, כי בשנים האחרונות חלה תפנית דרמטית בנושא קבלת ההחלטות בחייו של אדם, כשזה אינו יכול לעשות זאת בעצמו. עובר לרפורמה בנושא ייפוי הכוח המתמשכים, בתי-המשפט לרוב היוו הגורם המכריע באשר לטובתו של אדם (כיום – ממנה). באמצעות ייפוי הכח המתמשך, מצב זה השתנה מקצה לקצה, כאשר הכלי המדהים הזה מאפשר לאדם עצמו, הרי הוא הממנה, לקבוע בעצמו מהי טובתו, מהן ההחלטות שבהן היה חפץ לו יכול היה לקבלן בעצמו ובואפן כללי – מהי טובתו באספקלריה העצמית שלו ולא של אחר.

בהיבט זה, רבים נוטים לטעות בחושבם שייפוי כח מתמשך הנו חלף צוואה. ובכן, לא כך הדבר. בדומה לצוואה, ייפוי כח מתמשך אכן עוסק בענייניו השונים של הממנה, בין היתר ברכושו, אך בשונה מצוואה – ייפוי כח מתמשך תפקידו לתת מענה בעניינים שונים בעודו בחיים, כגון ענייניו הרפואיים, הרכושיים והאישיים. נזכיר כי צוואה – ייעודה להגדיר את אופן חלוקת הרכוש והנכסים במקרה של מוות, חלילה.

לשם הגברת הביטחון במיופה הכח והבטחת האיזון שבייפוי הכח המתמשך, לממנה עומדת החירות להגדיר ביפוי הכח המתמשך, שהחלטות מסוימות ודרמטיות, כמו למשל מתן מתנות בסכומים גדולים, מכירת מקרקעין וכדומה, ייעשו באישור בית המשפט, נוסף למיופה הכח.

כאמור, ייפוי כח מתמשך מיועד לכל אדם בגיר, קרי מעל גיל 18, העומד בתנאי הכשירות המשפטית על פי כל דין, המעוניין להיות זה שיקבל בעצמו את ההחלטות בחייו, גם ובייחוד בסיטואציות בהן ייאבד את כשירותו לעשות כן בעצמו (תאונה, מחלות זיקנה, מוגבלות נפשית, שכלית ועוד).

ככלל, ייפוי הכח המתמשך יכול להגדיר כמעט את כל העולו על רוחו של הממנה, בכל תחומי חייו.

כאמור לעיל, ייפוי הכח המתמשך יכול ויתייחס לענייניו האישיים, הרכושיים והרפואיים של הממנה, כולם או חלקם.

עניינים אישיים, באופן כללי מתייחסים לרווחתו האישית של הממנה, צרכיו היומיומיים, שגרת חייו, סביבת מגוריו, ענייניו הרפואיים והסיעודיים, לרבות מקומות אשפוז ומוסדות סיעוד. אשר לעניינים רפואיים, לרבות המוזכר דלעיל, חשוב לדעת שניתן לערוך ייפוי כח מתמשך נפרד וייעודי, אך לענייניו הרפואיים של הממנה (למשל, בחירת הרופא שיטפל בממנה).

לעניין רכוש – במסגרת ייפוי הכח המתמשך, ניתן להגדיר את אופן הטיפול בענייניו הכלכליים של הממנה, לרבות התנהלות בנושא השקעות והפקדות כספים וכן טיפול בנכסיו של הממנה.

זאת ועוד, ייפוי כח מתמשך מגדיר מי הוא האדם או הגורם (מיופה הכח), שלו תהא מסורה הסמכות לקבל החלטות בענייניו השונים של הממנה. נוסף על אלו, ברי כי ייפוי הכח המתמשך מגדיר באופן מדויק ומפורש את המקרים בהם מוסמך מיופה הכח לפעול עבור הממנה. ייפוי הכח המתמשך יכול אף להכיל 'תנאי סף', שרק בהתקיימם ייכנס לתוקף וכן תנאים שבהם יפקע. חשוב להדגיש כי ייפוי כח מתמשך אינו פוקע מאליו.

ברי כי מיופה הכח יהא איש אמונו של הממנה. אדם קרוב שבו שם הממנה את מבטחו. לאור העובדה שמיופה הכח הוא הגורם אשר אמון על הבטחת הגשמת רצונותיו וטובתו של הממנה, ועל כן חשוב שיכיר את הממנה באופן המעמיק ביותר; כל אף הפרדוקס הכרוך בכך, רצוי שמיופה הכח יהא נטול ככל האפשר אינטרסים אישיים כלפי הממנה ולחלופין שדעתו תהא שקולה ומתונה. מיופי הכוח המתמנים לרוב הם בני זוג, ילדיו או קרוביו של הממנה. חשוב לדעת שבמקרים מסוימים ניתן למנות איש מקצוע (עו"ד, רופא וכדומה) כמיופה כח וכן תאגיד (עמותות וארגונים).

נוסף על האמור, חשוב לדעת שבמסגרת ייפוי הכח המתמשך ניתן אף להגדיר מיופה כח חלופי למיופה הכח המקורי, ככל ויימנע ממנו לשמש כמיופה כח, מכל סיבה שהיא. במקרים מסוימים ניתן לקבוע כי למיופה הכח יהא מיועד (מעין מפקח), שיהא אמון על כך שקבלת ההחלטות ע"י מיופה הכח שומרת על טובתו ורצונותיו של הממנה.

לאור חשיבותו הרבה של ייפוי הכח המתמשך והשלכותיו השונות על חייו של הממנה, את ייפוי הכח המתמשך רשאי לערוך רק עורך-דין אשר עבר הסמכה ייעודית ע"י משרד המשפטים לעריכת ייפוי כח מתמשך וכן כזה שאין לו עניין אישי בייפוי הכח. האמור מצא עוגן בחקיקה מאז שנת 2018 במסגרת חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב 1962.

ליצירת קשר
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

מאמרים נוספים

ייפוי כח מתמשך

ייפוי כוח מתמשך נועד לאפשר לאדם לקבוע מראש כיצד ועל ידי מי יטופלו ענייניו, כאשר הוא לא יוכל לקבל עוד...
המשך קריאה

ליטיגציה

נקלעתם לסכסוך או מחלוקת בעניין כספי, מסחרי או אזרחי? משרדנו מנוסה בפתרון המחלוקות באופן מיטבי, תוך התחייבות לתוצאות הטובות ביותר...
המשך קריאה

דיני מתווכים

מתווכים? מוכרים או קונים את הבית דרך מתווך? הנה כמה דברים שאתם חייבים לדעת תשלום עמלת תיווך – על מה,...
המשך קריאה

גישור ויישוב סכסוכים

גישור ובוררות הם דרכים אלטרנטיביות (חלופיות) ליישוב סכסוכים, שלא במסגרת הערכאות השיפוטיות הקלאסיות. אלה, הלכה למעשה, מאפשרים לצדדים "לכתוב את...
המשך קריאה

על קצה הלשון – לשון הרע, הגנת הפרטיות ומה שביניהן

לשון הרע, הגנת הפרטיות ומה שביניהן צמדי המילים 'לשון הרע' ו'הוצאת דיבה', הפכו שכיחים ושגורים בחייו של הישראלי הממוצע במהלך...
המשך קריאה

ליטיגציה

ליטיגציה היא אומנות הייצוג בבתי המשפט. היכולת לנהל ביד רמה את ההליך המשפטי, החל משלביו הראשוניים ביותר, עובר להגשת כתב...
המשך קריאה